Értesítés!!!

2016.12.16-án, pénteken áramszünet miatt a szakrendeléseink és telefonos elérhetőségünk szünetel...

Bővebben

karacsonyfa-4

Áldott Karácsonyi Ünnepeket és Egészségben Gazdag Boldog Új Évet Kívánunk minden kedves betegünknek...

Bővebben

Szűrővizsgálat - 2017.01.27.

Értesítjük Önöket, hogy 2017...

Bővebben

Álomarc Cosmedica

Figyelmükbe ajánljuk Dr. Petrohai Ágnes MD. PhD...

Bővebben

Egynapos sebészeti ellátások

ÁLTALÁNOS BETEGTÁJÉKOZTATÓ EGYNAPOS SEBÉSZETI BEAVATKOZÁSRÓL

Szeretettel köszöntjük Önt a Napfény 2001Nonprofit Kft. Kistérségi Egészségügyi Központban!

Intézetünk 2002 februárjától végez egynapos sebészeti beavatkozásokat, ahol OEP finanszírozásban évente átlagosan ezer műtéti beavatkozásra van lehetőség.
Az egynapos sebészet azt jelenti, hogy a műtétek előre tervezhetők és a beteg még altatásban végzett műtétek után is, a műtétet követő 24 órán belül, többnyire 6-8 órás megfigyelés után, kísérővel, autóval hagyja el intézményünket és a gyógyulás otthonában, hozzátartozói körében történik.
Intézetünkben országosan ismert orvosok látják el a betegeket. Az egynapos beavatkozásokat kifejezetten erre a célra elkülönített műtőegységben végezzük. A betegek elhelyezése 2 ágyas, fürdőszobás, telefonos kórtermekben történik, Wifi elérhető.

Engedje meg, hogy néhány általános tudnivalóval szolgáljunk Önnek a sikeres műtét, valamint az intézményünkben töltendő idő kellemesebb eltöltése érdekében.

 1. Szigorú szakmai protokollok alapján szakorvosaink döntik el, hogy ki látható el egynapos sebészeti beavatkozás keretében. Az egynapos beavatkozás időpontját a beteg és az orvos közösen határozza meg. A beteg az egynapos beavatkozást szakorvosi javaslat alapján, beutalóval veheti igénybe. A beutalót a beteg háziorvosa vagy a szakmailag illetékes szakorvos OEP által finanszírozott szakrendelés keretében állítja ki.
 2. Az ellátás mindenki számára elérhető, aki rendelkezik társadalombiztosítási (TAJ) kártyával.
  Külföldiek illetve biztosítási kártyával nem rendelkezők térítés ellenében vehetik igénybe szolgáltatásainkat.
 3. Az egynapos ellátás keretében intézményünkben igénybe vehető műtétek típusai:

a) Szemészeti műtétek:

 • Szemhéjműtétek (nem plasztikai)
 • Szürkehályog műtétek

Operáló orvosok: Dr. Kiss Károly, Dr. Kaprielian Zaven

b) Sebészeti műtétek:

 • egyes bőrelváltozások műtétei
 • ganglion eltávolítás

Operáló orvosok: Dr. Markovics Gabriella

c) Traumatológiai műtétek:

 • Arthroscopos (térdizületi) műtétek: Térdizületen belüli elváltozások, sérülések diagnosztizálása és kezelése
 • meniscus sérülések ellátása
 • belső fémrögzítés eltávolítása
 • izületi szabadtest eltávolítása

Egyéb beavatkozások:

 • csontkinövés eltávolítása
 • csont idegentest eltávolítása
 • adductor izomtapadás leválasztása

Operáló orvos: Dr. Abkarovits Géza, Dr. Sallai Péter

 

d) Ortopédiai műtétek:

 • bütyökműtét
 • kalapácsujj műtéti megoldása
 • pattanóujj műtéi megoldása
 • csontkinövés eltávolítása
 • csont idegentest eltávolítása
 • alsó-, felső végtagi ganglion eltávolítása

Operáló orvos:

4. Az egynapos sebészeti műtéti alkalmasságra a beteg részéről is vannak általános feltételek:

 • jó általános állapot (fizikai és egészségi) pszichés kiegyensúlyozottság
 • megfelelő lakás- és higiénés körülmények, fürdőszobával ellátott, többszintes ház esetén lift van, illetve a lépcsőzés elkerülhető (pl.: földszinti tartózkodás lehetősége biztosított).
 • Tartózkodási helyétől az ellátó egészségügyi intézmény személygépkocsival – átlagos forgalmat figyelembe véve – 30 perc alatt elérhető
 • vidéki beteg kell, hogy rendelkezzen az intézményhez közeli szállással a műtétet követő 48 órára.
 • Intézményünkben hotelszolgáltatást térítés ellenében tudunk biztosítani.
 • Tartózkodási helyén telefon biztosított legyen!
 • Az egynapos beavatkozás után, csak előzőleg kijelölt hozzátartozóval/kísérővel és csak személygépkocsival mehet haza. Betegszállító szolgáltatás a hazamenetelhez csak térítés ellenében vehető igénybe.
 • Tömegközlekedési eszköz nem vehető igénybe! A műtét napján semmilyen járművet nem vezethet!
 • Miután a beteg 24 órán belül elhagyja a részleget, hazaszállításakor és a tartózkodási helyén a műtétet követő 48 órán keresztül részére a felügyelet, valamint szükség esetén a megfelelő egészségügyi ellátáshoz jutás lehetősége biztosított.
 • Hozzájárul a műtét egynapos sebészeti ellátás formájában történő elvégzéséhez.

5. Mielőtt intézményünket, szakorvosunkat felkeresné, kérjük, gondolja végig a következőket:

 • a 4. pontban felsoroltak alapján alkalmas lenne-e Ön egynapos műtéti beavatkozásra?
 • Esett-e már át műtéteken, ha igen milyeneken?
 • Milyen betegségekben szenved?
 • Milyen gyógyszereket szed?
 • Tud-e vérzékenységről?
 • Tud-e gyógyszerérzékenységről vagy bármilyen allergiáról?
 • Jelentkeztek-e szokatlan tünetek az elmúlt fél éven belül, pl. fogyás, szédülés, ájulás, székelési rend megváltozása stb.?

6. A tervezett beavatkozás előtt a beteg teljes műtét előtti kivizsgálást igényel (labor, EKG, stb)

A vizsgálatok megszervezésében szívesen segít intézetünk esetmenedzsere. Anaesthesiológiai kivizsgálás bizonyos esetekben közvetlenül a műtét előtt történik. Ezt valójában az altató szakorvos végzi, akitől további tájékoztatást kap, illetve akinek Ön az altatással kapcsolatos kérdéseit felteheti. A betegnek a műtétre és a műtéti érzéstelenítésre (altatásra stb.) való alkalmasságát az anaesthesiológiai vizsgálat dönti el. Az altató szakorvos – konzultálva az operáló sebésszel – mérlegeli, hogy Ön alkalmas-e az egynapos sebészeti beavatkozásra vagy inkább kórházi körülmények között javasolt a műtéti beavatkozás elvégzése.

7. Ha Ön alkalmas az egynapos beavatkozásra az eredmények, valamint a szakorvosi vélemények, javaslatok alapján terápiás javaslat készül.

Megtörténik a műtéti érzéstelenítés típusának megválasztása, a műtéti terv elkészítése. A műtéti javaslat elfogadása esetén a beteg tájékoztatást kap a beavatkozásról, az anaesthesia típusáról, a műtétet közvetlenül megelőző időszakkal kapcsolatos feladatairól. Ön kézhez kapja a beutalót, ezt a tájékoztatót, a várható műtétjével kapcsolatos tájékoztatót, tájékoztatást egynapos műtéti érzéstelenítéshez, anaesthesiológiai kérdőívet, beleegyező nyilatkozatot műtéti érzéstelenítéshez, beleegyező nyilatkozatot műtéti beavatkozáshoz és a nyilatkozatot az egynapos ellátás otthoni feltételeinek meglétéről.

(Műtét jellegétől függően ezek változhatnak.)

Ezeket gondosan tanulmányozza át, a kérdőíveket és a bizonylatokat töltse ki!

8. Az esetmenedzsertől vagy a műtétet végző orvostól kap egy konkrét időpontot és előjegyzést a műtétre, amiről Ön feltétlenül tájékoztassa háziorvosát!

9. Felkészülés a műtétre:

A műtét előtti napon a kezelőorvosával megbeszélt előkészítést hajtsa végre (pl. kozmetikumok, körömlakk eltávolítása). Éjjel 24 óra után nem ehet, nem ihat, csak ha ettől eltérő utasítást kap. Ezzel kapcsolatban kérjük olvassa el a konkrét műtéttel kapcsolatos tájékoztatót is! Értékeit ne hozza magával, vagy bízza kísérőjére, bár értékmegőrzésre korlátozottan van lehetőség!

A műtét napján teljes éhgyomorral (műtétenként változhat, ezért a szakmai tájékoztatót nézze meg, vagy kérjen felvilágosítást a műtétet végző személyzettől!), az előzetes telefonos egyeztetésnek megfelelően pontos időpontban érkezzen osztályunkra! Egy esetleges késés miatt az egésznapi műtéti program – beleértve az Ön műtétjét is – módosulhat, egyes műtétek elmaradhatnak. Minden páciensünk számára kötelező elhozni a elkészült friss leleteket, korábbi zárójelentéseket, rendszeresen szedett gyógyszereit, az itt tartózkodásához szükséges tisztasági csomagot (hálóruha, papucs stb.)

A műtét előtt meglátogatja Önt kezelőorvosa és az altatóorvosa. Ekkor ismét lehetősége nyílik arra, hogy felmerülő kérdéseit feltegye, illetve az esetleg még homályos pontokat tisztázza, a műtéti és érzéstelenítési nyilatkozatot még egyszer elolvassa és ahhoz ÍRÁSOS BELEEGYEZÉSÉT adja.

A beavatkozás előtt a szakápoló az ápolási dokumentációt kitölti, az anaesthesiológus által elrendelt nyugtatót beadja, mely az izgalmat, illetve a belső feszültséget. Minden beteg kap egy ún. „branül”-t (vénába vezetett műanyag cső, melyen keresztül a hatóanyag a leggyorsabban a szervezetbe juttatható), amely az érzéstelenítés alatt az Ön biztonságát szolgálja. (pl. hirtelen fellépő vérnyomásváltozás) Az altatásban végzett műtéteknél a branülön keresztül kapja meg a beteg az infúziót és az altatáshoz szükséges gyógyszereket.

A branül az osztályon tartózkodás alatt végig a beteg karjában marad (esetleges fellépő szövődmények, gyors fájdalomcsillapítás érdekében), annak eltávolítása csak közvetlenül a beteg távozása előtt lehetséges.

Amennyiben kivehető fogsora, vagy kontaktlencséje van, kérjük, hogy távolítsa el, majd tegye bele a tisztasági csomagjába. Felkeresi a műtőssegéd, hogy a műtét típusának megfelelő testfelületet előkészítse, leborotválja. Csak műtőssegéd vagy más egészségügyi szakdolgozó kíséretében kerülhet beteg a műtőbe.

A műtét után a beteg általános állapota, a műtét és az anaesthesia típusa, lefolyása szerint megfigyelésre szorul. Ennek minimális időtartama helyi érzéstelenítés esetén kettő, míg altatás esetében hat óra, gerincvelő közeli érzéstelenítés esetén akár 20-22 óra is lehet.

A beavatkozás után két órával – amennyiben az altatóorvos engedélyezi -, szénsavmentes folyadék és keksz fogyasztható. A következő néhány óra a biztonságos hazamenetelre való felkészülés jegyében telik.
Ezen felkészülés részei az első lépések, a mobilizálás, a bő folyadékfogyasztás, a toalett, a megfelelő fájdalomcsillapítás és a jó közérzet.
A kezelés befejezése után, de még a hazabocsátás előtt az Önt operáló orvos vizitet tart, ill. kötést cserél, utasításokkal látja el, megbeszélik az első kontroll ill. kötözés időpontját.
Amennyiben általános állapotát és közérzetét orvosa rendben találja, úgy a zárójelentés kézhezvétele után – hozzátartozója kíséretében – elhagyhatja intézményünket.
A hazaszállítás minden esetben csak személygépkocsival történhet!
A megfelelő otthoni ápolás érdekében Ön legalább 48 órás hozzátartozói felügyeletet igényel. A műtét napján operáló orvosa telefonügyeletes, akit intézményünkön keresztül érhet el.
Természetesen központi ügyeletünk és szakrendeléseink is a rendelkezésre állnak ügyeleti időben, ill. rendelési idő alatt. Probléma esetén hívja esetmenedzserét, intézményünk szakembereit!

Szakdolgozóink

A műtő személyzete
Szilágyiné Lénárt Katalin műtős szakasszisztens

Bokorné Tóth Andrea műtős szakasszisztens

Szűcs Éva ápolónő
Cislo Anett ápolónő
Kujbusz Margit műtőssegéd
Hegedűs Attila műtőssegéd

Aneszteziológia
Aneszteziológus szakorvos Dr. Eigemann Éva
Aneszteziológus szakorvos Dr. Benesóczky Viktória
Asszisztensek

További információ:
Pappné Csicskovics Tímea  intézetvezető főnővér
E-mail: napfeny2001@gmail.com
Telefon: 06-25/ 509 – 061